Thailand-Hus  Chaam Property
booked.net
+23
°
C
+25°
+22°
Cha-Am
Monday, 02
See 7-Day Forecast

Turister i Bangkok bakhage

Villa in  chaam

Cha-Am Thailand

Lagt på berlingske Tidende fredag den 1. december 2006 kl. 12:10

Af Christian Nørr

Thailand er Øst svar til Hellas. Ingen asiatiske land får så mange vestlige turister som Thailand, og mange av disse er norske. Til tross for den store tilstrømningen er fortsatt mulig å finne nesten urørt steder forventer autentisitet og godhet av en annen verden. Bli med oss på Isaan - Thailand fattigste og minst besøkte provinsen.

Den lille, og ennå ikke lukket hånd glir fremover mellom en av hullene i rekkverk. De sorte øyne og gutteaktig ansikt er fortsatt skjult bak smuldrer rekkverk. Men hvis du ser nøye skjelnet en forventningsfull smil i halvmørket. Et sekund senere dumpe to stykker av godteri i min hånd. Større gaver kan være voksen håp for, uavhengig av om giveren bor i en avsidesliggende landsby i Thailand eller på en rolig boliggate i Norge.  

Gaver og god mat har alltid vært folks måte å ønske velkommen folk på. Og ingen steder i Thailand, føler deg mer velkommen enn i landets fattigste og minst besøkte provinsen, Isaan i nordøstlige Thailand, grensen til Laos og Kambodsja på den ene siden og den kraftige turist magnet, Chang Mai-provinsen, på den andre.

Turister i Bangkok bakhage

 risbonde
Foto: Christian Nørr

Hva denne delen av Thailand mangler i vakre strender, elefant trek og forgylte templer, avkastningen utover noe så sjeldent som nysgjerrighet, vennlighet og ekte gjestfrihet.

Turistattraksjon her er menneskelige møter. Og merk deg, ikke menneskelig møter basert på en kjøper-selger forhold, som det er i mange andre steder i Thailand og resten av Asia.

Det er oppriktig og ekte interesse i showet og gi. De samme personlighetstrekk som har gjort den thailandske landet til en av den norske befolkningen største feriemål de siste årene.

Men i motsetning til flere andre steder i Thailand, Isaan ennå ikke ødelagt av vestlige turister som kaster brukte pengene sine på de gale tingene mens ren nekter å betale prisen for ananas-selger kvinne på stranden, som jobber hardt bare for å tjene en daglønn.

Derfor er det ikke bevisstløs stranden for å ta en avstikker fra den kjente turist. Alle fordelene er tatt vare på, men som i enhver god personlig møte krever empati og engasjement fra begge parter for å være veldig bra.

Dette gjelder også hvis du besøker de lokale landsbyene i Isaan. Jo mer du gir, jo mer får du tilbake. Hvis du velger å komme ut og motta gaven, eller du stopper kameraet fra en trygg avstand og bare skyte 'de innfødte?

 

 

Turister i Bangkok bakhage